Mezcal of Mescal is een alcoholische drank afkomstig uit Mexico, net als bij Tequila wordt Mezcal gemaakt van de Agaveplant.
Elke Tequila is Mezcal maar niet elke Mezcal is Tequila.
Voor het maken van Mezcal wordt gebruik gemaakt van het hart van de Agave plant, afhankelijk van de soort en leeftijd van deze plant krijgt de Mezcal zijn karakteristieke smaak. Voor het maken van een Tequila mag alleen de Blue Weber-agave gebruikt worden, dit is voor een Mezcal niet het geval. Hiervoor mag men elke agave soort gebruiken, omdat er minstens 250 soorten agave bestaan is de keuze heel groot; toch worden er maar ongeveer 35 soorten gebruikt. Het hart van de Agave noemen ze ook wel Pin. Mezcal wordt in Mexico vaak nog gewoon op traditionele manier gemaakt, door vaak kleine lokale producenten. Vaak werken de kleine producenten met een overkoepelende organisatie die hun Mezcal op de markt brengt.
Mezcal is zo als de Mexicanen het schrijven, buiten Mexico zie je vaak dat het als Mescal wordt opgeschreven. Beide zijn dus juist. Al voor de Spanjaarden Mexico koloniseerde werden er agave dranken gemaakt, deze agave drank werd gemaakt van de Agave Americana. Dit omdat de Agave Americana voor Mexicanen een van de heiligste planten is. Na de komst van de Spanjaarden zijn zij begonnen met het distilleren van de agave sappen waardoor er Mezcal en Tequila is ontstaan.