Cachaca

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Cachaça

Cachaça, dat wordt uitgesproken als kah-sah-sja, is een gedistilleerde drank uit Brazilië. De drank heeft veel weg van rum, maar kent een ander productieproces. Cachaça wordt namelijk vervaardigd van vers geperst suikerriet, waar rum vaak geproduceerd wordt uit suikerrietsiroop of melasse. De fermentatie van cachaça voltrekt zich uitsluitend in de openlucht waar natuurlijke gisten zorgen voor het fermentatieproces! Door deze vorm van fermenteren krijgt de drank een volle en rijke smaak! Naast deze factor wordt de smaak bepaald door twee aspecten in het rijpingsproces, de duur van de rijping en de hout soort die gebruikt wordt voor de rijping. Cachaça wordt ook wel eens omschreven als een pittige rum!

Soorten Cachaça 

De drank is onder te verdelen in twee soorten, de klassieke en de gerijpte cachaça. De klassieke variant heeft niet tot nauwelijks gerijpt, na het gist proces wordt deze direct vermengd en gebotteld. Hierdoor is de suikerriet smaak nog erg overheersend en kan deze wat scherp zijn. Klassiek cachaça wordt dan ook vaak gebruikt in cocktails omdat de drank een duidelijk smaak heeft en helder van kleur is. De gerijpte variant kent een zelfde start proces maar wordt na het gisten direct ter rijping in houten vaten opgeslagen. Er worden meer dan 20 hout soorten gebruikt waardoor de rijping een grote invloed kan hebben op de smaak! Gemiddeld genomen rijpt de drank voor drie jaar waarna deze gebotteld wordt, de smaak is na deze periode rijker en vooral zachter. De drank heeft dan een bruine kleur die ontstaan is door de werking van het hout. Er bestaan ook varianten die wel 15 jaar gerijpt hebben in meerdere soorten vaten, deze soorten worden vaak omschreven als premium cachaça.

Cocktails

Er zijn veel cocktails te maken met cachaça, de bekenste is natuurlijk de caipirinha. Wij van Drankgigant.nl hebben een aantal heerlijke cocktails met cachaça voor u op een rijtje gezet, zodat u thuis ook de barman of barvrouw kunt zijn!

1. Caipirinha

  • Ingredienten: cachaça, ijs, suiker en limoen. 
  • Bereiding: plaats schijfjes limoen en suiker in een glas en stamp deze ingredienten samen, dit gaat het beste met een muddler. Vul het glas vervolgens met crushed ijs en voeg de cachaça toe.

2. Batida de Coco

  • Ingredienten: cachaça, kokosmelk, suiker en ananas.
  • Bereiding: het maken van batida de coco is relatief simpel, vul een glas met 1 deel cachaça en 1 deel kokosmelk. Voeg naar smaak nog wat suiker toe en mix het geheel door elkaar, bij voorkeur ijs toevoegen. Garneer het glas met een schijfje ananas.

3. Rabo de Galo

  • Ingredienten: cachaça en rode vermouth
  • Bereiding: gebruik voor deze cocktail een hoog shotglas en vul deze voor 2/3de met Cachaça en 1/3de met rode vermouth.

 

Je moet 18 jaar of ouder zijn om deze site te bezoeken.