Weißbier vs. Witbier, wat zijn nou eigenlijk de verschillen?


Weißbier vs. Witbier. Zijn ze nou hetzelfde? Nee niet helemaal! Tarwe staat centraal in beide bieren en er is ontzettend veer rivaliteit tussen de twee landen waar deze bieren vandaan komen, Duitsland en Belgie. Het is de tarwe die de typische zuurheid maar ook troebelheid van beide bieren produceert. Maar wat zijn nou de typische kenmerken van de twee soorten? Dat lees je hier!


Weißbier

Het eerste is een bekende bier categorie van Duitse oorsprong: Weißbier! Het is een tarwebier dat wordt gebrouwen met hoge gisting. Weiß staat in het Duits voor tarwe. Om zo te mogen heetten moet het ook voor 50% uit tarwemout bestaat. De speciale gisten die worden gebruikt zorgen voor een unieke smaak aan het bier. Het bier mag op grond van het ‘Reinheitsgebot’ alleen bestaan uit graansoorten, water, hop en gist. Naast Weißbier zijn er ook sommige biertjes waarbij ‘hefe’ in de naam staat. Dit woord betekend dat het gist er niet uit het biertje is gefilterd. Deze biertjes zijn troebel en de smaken van het bier kunnen variëren van moutig tot fruitig.

Twee van de bekendste Duitse Weißbiertjes zijn Erdinger en Paulaner.

  1. Erdinger – Een witbier met fijne gist. Het bier wordt gebrouwen volgens een traditioneel recept. Het bier heeft hergisting op de fles en het duurt drie tot vier weken om het bier te rijpen. Door ingrediënten van de hoogste kwaliteit te gebruiken, alle vaardigheden toe te passen en constant de kwaliteit te waarborgen blijft dit een bier van hoge kwaliteit met een onmiskenbare smaak. De smaken zijn licht kruidig en mildbitter.
  2. Paulaner – Dit witbier is gebrouwen in brouwerij Paulaner Brauerei in München. Het bier heeft een mooie blonde kleur met een frisse fruitige smaak en een aroma van bananen


Witbier

Dit Belgische bier wordt ook gebrouwen met tarwe, maar hoeft niet voor 50% hieruit te bestaan. Vaak ligt dit tussen de 30% en 40%. Ook mogen er andere toevoegingen aan het bier gedaan worden naast de ingrediënten van het ‘Reinheitsgebot’: graansoorten, water, hop en gist. Witbier bevat ook meer hop, en is dus bitterder van smaak.

Je moet 18 jaar of ouder zijn om deze site te bezoeken.