Wat is nu beter, single malt of blended whisky?


Ja, daar vraag je eens wat! Om smaak valt niet te twisten zeggen ze, maar als je voor jezelf deze vraag wilt beantwoorden is het misschien wel verstandig om eerst te weten wat nou het verschil is tussen deze twee. Sommige denken het te weten, maar is dat ook zo?

Laten we bij de blended whisky beginnen zoals een van de bekendere merken Johnnie Walker. De naam zegt het al een klein beetje, blended, gemixt, samen gebracht. Een blended whisky is niet een, maar meerdere whisky's samengebracht tot een. Een belangrijk punt hiervan is dat het whisky's zijn van minimaal twee verschillende distilleerderijen! Een bowmore met een Aberfeldy, noem het eens op.

De tweede fout die sommige mensen nog wel eens willen maken, is dat ze denken dat als een whisky op vaten hebben gerijpt ook een single malt zijn. Dit is natuurlijk ook fout. Want er zijn genoeg blended whisky's die samen nog eens een extra rijpingsperiode ondergaan zijn. Neem bijvoorbeeld deBallantine 17year die samen nog eens een extra 17 jaar samen hebben doorgebracht.

Ok, nu is het de beurt aan single malt. Veel mensen nemen aan dat single malt betekent dat de whisky uit een enkel vat komt. Dit is onjuist, want dat is namelijk een single barrel whisky zoalsThe Balvenie 12 Year Single Barrel. Nee, single malt betekent simpel weg dat het van een graan soort wordt gemaakt en afkomstig is van een enkele distilleerderij. Dit betekent dat eenAnCnoc 12 yearsuit verschillende vaten kan komen en zichzelf nog steeds een single malt kan noemen. Zolang het een Ancnoc is en de vaten twaalf jaar hebben gerijpt.

Als laatste, single malts worden vaak minder snel gebruikt in cocktails, in tegenstelling tot blended whisky's of bourbon. Single malts word vaak gezien als de luxere versie, maar dat betekent natuurlijk niet dat de smaak gelijk beter is. Dit ligt namelijk aan de belangrijkste factor, jij!

Ja, uiteindelijk is er maar een persoon die hier een beslissing over kan maken, en dat ben jijzelf. Waar schenk je liever een glas van in, een single malt of een blended whisky. Welk het ook mag wezen je vind er een uitgebreid assortiment van hier bij Drankgigant.nl!

Je moet 18 jaar of ouder zijn om deze site te bezoeken.