Rum Stijlen De Uitleg

Binnen de rum industrie kennen we drie stijlen, de Engelse stijl, Spaanse en de Rum Agricole in dit blog zullen wij iets verder verdiepen in de verschillende stijlen. Met een stukje uitleg over het Solera systeem, een rijpingsproces wat wordt gebruikt bij het maken van rum.

Engelse Stijl rum is de oudst bekende stijl en wordt doorgaans gedistilleerd in Pot Stills en voor meerdere jaren te rijpen gelegd op vaten om in smaak te ontwikkelen. De Engelse Stijl komt uit (voormalige) Britse overzeese gebieden zo als Jamaica en Trinidad om even een paar bekende te noemen.

De rum heeft over het algemeen een hoge kwaliteit en rijke aroma’s, ook zijn het vaak blends van verschillende jaren om de smaak van de rum perfect uit te balanceren. Het complete arbeidsproces is erg intensief maar komt de kwaliteit van de rum zeker ten goede en dat wordt wereldwijd gewaardeerd!

Spaanse Stijl is een rum die wat lichter van smaak is en wordt over het algemeen gedistilleerd in column still opstellingen in landen uit Midden-Amerika en het Caribisch gebied uit landen als Cuba, Guatemala en Panama. Het grote verschil tussen de Engelse en Spaanse stijl is wat wij in de leeftijden vinden, dat de Spaanse stijl een gemiddelde leeftijd gebruiken bij blended rum en de Engelse de jongste vermelden, bij Solera Rum wordt de oudste leeftijd van de rum vermeld.

Rum Agricole is misschien wel de minst bekende van de drie en wordt uitsluitend gemaakt van het sap van suikerriet. Deze rum wordt gemaakt in (voormalige) Franse overzeese gebieden zoals Guadeloupe, Haïti en Martinique en wordt gekenmerkt door zijn fruitige neus en droog gevoel in de mond die in smaak plantaardig aanvoelt.

Solera is een rijpingsproces wat redelijk ingewikkeld in elkaar zit, om het heel simpel uit te leggen kan je het zien als een toren van rum vaten die boven elkaar liggen, het onderste vat is het oudste en de bovenste het jongste.

Het onderste vat wordt geleegd en gebotteld maar dat moet natuurlijk wel met volle vaten gebeuren dus tappen ze van het vat daar boven de rum over tot het vat vol is, dit vat wordt gebotteld en weer opnieuw gevuld om te laten rijpen.

De vulling komt uit de daar boven gelegen vaten, het bovenste vat zal uiteindelijk leeg zijn  en weer gevuld moeten worden met nieuwe rum. Ook kan er voor worden gekozen om een rij met rust te laten en deze extra te laten rijpen, deze keuze wordt gemaakt door de meesterblender die precies weet wat er in de vaten zit en hoelang deze al gerijpt zijn.

Je moet 18 jaar of ouder zijn om deze site te bezoeken.